Programează-te la doctor

069186265
Logare
Româna

Preferința țării

Alege țara:
Alege Orașul:
Alege limba:

Insuficiență cardiacă

Insuficiență cardiacă - o afecțiune, în care inima nu este în măsură să facă față cu fluxul de sânge și să asigure pe deplin circulația acesteia. 

În funcție de gravitatea bolii, se distinge insuficiență cardiacă acută și cronică. 

Cauzele 

  • angină pectorală, infarct miocardic, cardiomiopatie dilatată, diverse aritmii, hipertensiune, și distonie vasculară;
  • creșterea postsarcinii - din cauza stenozei sau trombozei, ateroscleroză, boală cardiacă ischemică;
  • încălcare în umplerea camerelor inimii în timpul defectelor urologice, cardiomiopatiei hipertrofice;
  • infecții severe, boli bronhice și pulmonare cronice.

Simptomele insuficienței cardiace 

Insuficiență cardiacă acută se începe brusc și se caracterizează printr-o dezvoltare rapidă. Această stare este însoțită de o teamă de moarte, durere în piept, dificultăți în respirație, pierderea conștienții. 

Insuficiență cardiacă cronică se dezvoltă treptat și are 4 clase funcționale (CF): 

  • I CF – nu este compensată pe deplin. Bolnavul nu are senzație de disconfort. Iar patologia este depistată numai în caz de examinare.
  • II CF – bolnavul simte un disconfort în timpul efortului fizic (în special, cele pronunțate), urcatul scărilor rapid și lung. Apar amețeli, dificultăți de respirație, durere în piept, palpitații.
  • III CF – această etapă se caracterizează prin durere, amețeli, dificultăți de respirație sau greață chiar la un efort mic și în timpul mersului pe jos; apar umflături pe picioare.
  • IV CF – pacientul simte toate simptomele enumerate mai sus chiar în stare de repaus. Treptat, umflăturile de pe picioare cresc, apare tuse, dificultăți de respirație pulmonară.

Dacă ați depistat simptome similare, consultați imediat un medic. Este cu mult mai ușor să previi boala, decât să tratezi consecințele acestuia.

Diagnosticare

Auscultație a inimii, ECG în diferite variante (monitorizare zilnică, ECG sub sarcină), ecocardiogramă, test de bandă de alergare. 

Tratamentul insuficienței cardiace 

  • Tratamentul insuficienței cardiace se efectuează pe baza ambulatorie – glicozide cardiace (dioxină, digitoxină, olitorizidom). Aceștia îmbunătățesc performanța mușchilor cardiaci și reduce capacitatea țesutului de a asimila oxigenul. Acestea medicamente pacientul primește toată viața.
  • Se administrează preparate diuretice pentru reducerea umflăturilor și ascitei. Se prescriu preparate, care îmbunătățesc nutriția mușchiului cardiac: panangin, asparcam vitamine.
  • În cazuri severe, viața pacientului poate fi salvată doar prin intervenție chirurgicală. Tratamentul adecvat al bolilor cardiovasculare este uneori posibilă numai prin transplantarea inimii.

Pacientul cu o insuficiență cardiacă acută este condus la spital, iar tratamentul este efectuat în condiții de internare. Introducerea medicamentelor se face intravenos în doze de șoc. 

Dieta 

Produsele, care conțin prea mult sare se exclud din regimul alimentar. De asemenea, se exclud consumarea produselor făinoase; ciocolată, produse picante și afumate, alcoolul.

Pericol 

Insuficiența cardiacă cronică și, în special cea acută poate duce la infarct miocardic, ruptura aortică, edem pulmonar, stop cardiac.

Grupul de risc 

Fumătorii, persoanele care suferă deseori de stresuri și duc un mod de viață nesănătos.

Prevenirea 

Menținerea unui stil de viață sănătos, excluderea produselor grase și sare, refuzul la fumat.