Programează-te la doctor

069186265
Logare
Româna

Preferința țării

Alege țara:
Alege Orașul:
Alege limba:

Mastită

 

Mastita (sugari) - inflamația sânului, cel mai adesea dezvoltă o perioadă de lactație, dar poate să apară, indiferent de aceasta. Există cazuri de mastită la fete, la nou-născuți și la bărbați.

 

Motive

Mastita are următoarele motive:

  • penetrarea microorganismelor patogene în țesutul mamar prin fisuri în mamelon;
  • supurarea suturilor postoperatorii;
  • complicația furunculozei;
  • leziuni traumatice.

Factorii provocatori sunt: ​​lactația, imunitate scăzută, hipotermie.

În perioada de lactație, boala este promovată prin hrănire necorespunzătoare și pompare insuficientă, ceea ce provoacă stagnarea laptelui în sânul mamei care alăptează. Laptele matern și colostrul sunt un mediu excelent pentru dezvoltarea microorganismelor care cauzează formarea de puroi. Mastita intr-o femeie care alapteaza afecteaza adesea ambele glande mamare

Simptomele mastitei

  • dureri indirecte în glanda mamară;
  • roșeața pielii peste zonele afectate;
  • febra mare

Pe masura ce procesul progreseaza, semnele de mastita cresc:

  • toată glanda mamară devine fierbinte;
  • durerea devine permanentă - "se deschide";
  • durerea crește odată cu alăptarea.

Mastita poate fi însoțită de apariția de puroi și de sânge în lapte; la copii, laptele provoacă boli grave ale tractului gastro-intestinal.

Dacă vă simțiți simptome similare, consultați imediat un medic. Este mai ușor să prevenim boala decât să facem față consecințelor.

Diagnosticare

Diagnosticul bolii, în special în timpul alăptării, nu provoacă dificultăți. În cazurile atipice, un diagnostic diferențial cu tumorile de sân.

Tratamentul pentru mastita

Cum se trateaza mastita, medicul decide. Dacă mastita este tratată la femei în timpul alăptării, antibioticele sunt recomandate doar ca o ultimă soluție, deoarece ele afectează sistemul digestiv și imun la nou-născuții și copiii cu vârsta sub trei luni.

Este necesar să se înceapă tratamentul mastitei la femeile care alăptează:

  • cu pompare corectă;
  • comprese de încălzire;
  • spălarea mameloanelor și a glandei în sine cu o soluție caldă de permanganat de potasiu după hrănire.

 

Puteți aplica la glanda afectată smochinele aburite, frunzele de brusture, în prealabil căzute cu apă clocotită. Dacă tratamentul este început mai devreme, simptomele de mastită vor dispărea treptat fără antibiotice. După tratamentul nereușit cu acești agenți timp de 3-4 zile, precum și cu semne de supurație și amenințarea vieții, se utilizează antibiotice cu un spectru larg de acțiune. Dacă procesul a trecut prea departe, medicul aplică o deschidere chirurgicală a abcesului.

Pericol

Complicațiile mastitei pot fi foarte grave, inclusiv răspândirea infecției în sânge: limfadenită, flegmon, sepsis, gangrena glandelor mamare. În special pacient greu, care pune viața în pericol, este forma gangrenă și flegmonă, care este cauzată de mastita acută în absența tratamentului.

Grup de risc

Cel mai adesea, mastita este afectata de mamele care alapteaza, care nu respecta regulile alăptării, exprimă slab laptele și se supun hipotermiei. Dacă o femeie este atentă în timpul alăptării, ea nu va trebui să se gândească cum să vindece mastita.